Pierwsza wizyta / konsultacja dietetyczna

Wizyta wstępna u dietetyka to spotkanie trwające ok. 45-60 min i umożliwiające zebranie wszystkich potrzebnych danych do dalszej współpracy.

Spotkanie to ma na celu:

  • przeprowadzenie szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego;
  • wykonanie analizy składu ciała (jeśli nie ma przeciwwskazań – zobacz analiza składu ciała);
  • omówienie wyniku analizy składu ciała;
  • omówienie nawyków żywieniowych i ich wstępna korekcja na podstawie dostarczonego przez pacjenta dzienniczka żywieniowego;
  • opracowanie planu działania, obejmującego czas do terminu wizyty kontrolnej (może być nim indywidualny plan żywieniowy).

Na pierwszą wizytę proszę o przyniesienie:

  1. wyników badań krwi, a jeśli nie posiadasz aktualnych wyników, warto wykonać poniższe badania:
  • podstawową morfologię krwi;
  • lipidogram – cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy;
  • glukozę i insulinę na czczo;
  • TSH;
  • próby wątrobowe (ALAT, AspAT).

Jeśli do terminu spotkania nie uda Ci się wykonać badań – na wizytę możesz przyjść bez wyników, a po ich wykonaniu przekazać mi je drogą mailową.

  1. listy przyjmowanych leków oraz suplementów;
  2. dzienniczka żywieniowego z trzech dni (w tym jeden z weekendu).

Proszę o dokładne notowanie wszystkich zjadanych posiłków, produktów wchodzących w wkład posiłku i ich miar, wypijanych płynów, przekąsek oraz o zapis informacji o Twoim samopoczuciu. Jeśli pojawiają się niepożądane dolegliwości (wzdęcia, zaparcia, biegunki) – również o tym napisz. Zanotuj również o której kładziesz się spać i o której wstajesz.

Pamiętaj! Im dokładniej wypełnisz dzienniczek, tym lepiej będę mogła pomóc Ci skorygować nawyki żywieniowe. Nie będę Cię oceniać, jeśli wpisane produkty nie należą do najzdrowszych. Nie obawiaj się. 🙂

Bezpośrednio przed wizytą:

  • Na dobę przed badaniem ogranicz spożycie napojów z kofeiną (m.in. kawa, mocna herbata) oraz wyeliminuj alkohol;
  • Nie spożywaj posiłków ani płynów 2-3 h przed wizytą;
  • Przed badaniem należy skorzystać z toalety;
  • Na dobę przed analizą nie wykonuj intensywnego treningu;
  • Nie korzystaj z kremu do rąk przed analizą.

Powyższe czynniki mogą mieć wpływ na wynik analizy składu ciała. Aby wynik był wiarygodny zastosuj się do wskazówek.

Wizyta kontrolna

Wizyty kontrolne służą weryfikacji dotychczasowych postępów. Mają one pomóc w kontroli wyników oraz w motywacji pacjenta do kolejnych działań. Podczas wizyty możesz skonsultować wszelkie nurtujące Cię kwestie, związane z żywieniem.

Wizyta obejmuje:

  • Badanie na analizatorze składu ciała InBody120 (jeśli nie ma przeciwwskazań);
  • omówienie wyniku analizy składu ciała;
  • kontrola postępów;
  • omówienie dalszych działań;
  • zalecenia i wskazówki żywieniowe;

Zalecana częstotliwość spotkań: 2-4 tygodni.

🕒 Czas trwania wizyty: ok. 30 min

OFERTA I USŁUGI

Jako dietetyk mogę pomóc w:

Redukcji masy ciała

Czego możesz oczekiwać?

  • obniżenia masy ciała;
  • redukcji tkanki tłuszczowej;
  • wzrostu masy mięśniowej (beztłuszczowej masy ciała);
  • rekompozycji składu ciała;
  • zadowolenia z własnej sylwetki;
  • poprawy samopoczucia i lepszych parametrów zdrowotnych.

Zdrowym odżywianiu i pielęgnowaniu zdrowych nawyków

Czego możesz oczekiwać?

  • pracy nad stopniową zmianą nawyków żywieniowych.
  • pracy nad eliminacją lub stopniową redukcją ilości przyjmowanych słodyczy i przekąsek;
  • edukacji żywieniowej.

Żywieniu w sporcie i dopasowaniu niezbędnej suplementacji

Czego możesz oczekiwać?

  • dopasowania odpowiedniego żywienia do planu treningowego, zarówno amatorskiego jak i u profesjonalisty.
  • optymalnej regeneracji po wysiłku fizycznym;
  • zmniejszenia ryzyka kontuzji;
  • wzrostu siły i efektywności na treningu;
  • przygotowania do zawodów, startów;
  • poprawy odporności organizmu;
  • optymalizacji masy ciała.

Dietoterapii w jednostkach chorobowych

  • Zespół metaboliczny;
  • Nadciśnienie;
  • Miażdżyca;
  • Cukrzyca;
  • Insulinooporność;
  • Hiporcholesterolemia;
  • Choroby tarczycy (m.in. nadczynność, niedoczynność, Hashimoto);
  • PCOS;
  • Zgaga (refluks żołądkowo – przełykowy);
  • Choroba wrzodowa;
  • Choroby zapalne jelit, trzustki, wątroby;
  • Choroba Leśniowskiego – Crohna;
  • Zespół jelita drażliwego;
  • Zespół SIBO – zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego;
  • Przewlekłe biegunki lub zaparcia;
  • Stłuszczenie wątroby;
  • Dna moczanowa;
  • Kamica woreczka żółciowego;
  • Anemia;
  • Alergie pokarmowe lub nietolerancje.

Ustalenie prawidłowego planu żywieniowego dla powyższych jednostek chorobowych pozwala na uzyskanie lepszego samopoczucia, a niejednokrotnie uzyskanie lepszych wyników leczenia.
żywieniu kobiet w ciąży

Chcesz zadbać o prawidłowy rozwój płodu? Nie zwlekaj, przygotuję dla Ciebie zalecenia, zwracając uwagę na produkty ważne i przeciwwskazane.