
mgr inż. Ewa Karpęcka-Gałka
Dietetyczka sportowa i kliniczna, działająca w branży od 2015 r. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (specjalność Dietetyka i Żywienie Człowieka) na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Dietetyki (specjalizacja Żywienie Kliniczne) na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Obecnie studentka Szkoły Doktorskiej na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Za główny cel współpracy w gabinecie z podopiecznym stawia stopniową zmianę nawyków żywieniowych.
Już w czasie studiów uczestniczyła w licznych kursach, rozwijając swoją wiedzę i dążąc do specjalizacji w dziedzinie dietetyki sportowej. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w szkoleniach, kursach, konferencjach oraz warsztatach, głównie o tematyce żywienia i suplementacji w sporcie oraz dietetyki klinicznej. Prowadzi szkolenia i warsztaty żywieniowe dla firm i szkół. Prelegentka na Festiwalach Górskich, m.in., na Festiwalu Górskim w Lądku, Internetowym Festiwalu Górskim, a także podczas Wydarzenia Wspinaczkowego Integrowanie Przez Wspinanie, specjalizująca się w tematyce żywienia około-treningowego, a także żywienia w czasie trekkingu i w warunkach wysokogórskich.
Autorka publikacji naukowych o tematyce żywienia w sporcie oraz współautorka “Niezbędnika Wspinacza”, zwierającego porady żywieniowe dla wspinaczy.
Prywatnie miłośniczka gór, wspinaczki, podróży z namiotem oraz aktywnego spędzania czasu wolnego.
UMÓW WIZYTĘ
https://sportoklinik.pl/
  |
---|
niedz. 2022-06-26 | pon. 2022-06-27 | wt. 2022-06-28 | śr. 2022-06-29 | czw. 2022-06-30 | pt. 2022-07-01 | sob. 2022-07-02 |
---|
| | | 10:00 11:00 12:00 13:00 14:00 15:00 | | | |
Cennik
Usługa | Czas trwania | Cena |
Wizyta wstępna / konsultacja dietetyczna | 60 min | 180 zł |
Wizyta wstępna / konsultacja dietetyczna dla pary | 90 min | 350 zł |
Wizyta kontrolna | 30 min | 100 zł |
Plan żywieniowy standardowy | – | 200 zł |
Plan żywieniowy standardowy dla pary | – | 350 zł |
Plan żywieniowy niestandardowy (w alergiach pokarmowych / jednostkach chorobowych / dopasowany do planu treningowego) | – | 300 zł |
Plan żywieniowy niestandardowy (w alergiach pokarmowych / jednostkach chorobowych / dopasowany do planu treningowego) | – | 550 zł |
Analiza składu ciała | 15 min | 80 zł |
Szkolenia i konferencje
- Wykład szkoleniowy Polskiego Towarzystwa Dietetyki; dr Aleksandra Pięta – „Dieta paleo w sporcie” – maj 2022.
- Dietetyka Nie Na Żarty, Bartłomiej Pomorski – „Suplementacja w Sporcie” – szkolenie online – 2021;
- Warsztat Nauki; dr Damian Parol– szkolenia online: „Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto”, „Psychologia dla dietetyka”, „Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka”, „Badanie składu ciała w praktyce dietetyka” – 2020/2021
- 25th ECSS Anniversary Congress; European College of Sport Science, Sevilla
- Abstrakt w formie E-Posteru: Tytuł: „Assessment of antioxidant micronutrient intake in the group of Polish professional athletes”
- X Ogólnopolska Konferencja Dietetyki – Congressus Dietetica; Polskie Stowarzyszenie Dietetyków; 10-11.10.2020 r.; on-line.
- Konferencja Dietetyki Sportowej; Akademia Dietetyki Sportowej; Bartłomiej Pomorski. 16.05.2020; on-line.
- Obsługa telemetrycznego systemu Cosmed K4b2; Mikropolis. Kraków; 13.03.2020.
- Diety roślinne – wady i zalety; Akademia Dietetyki Sportowej; 15.02.2020; on-line.
- Konferencja Dietetyki Sportowej; Akademia Dietetyki Sportowej; Łukasz Jaśkiewicz i Bartłomiej Pomorski. Warszawa, 7.12.2019.
- Szkolenia on-line; Akademia Dietetyki Sportowej; Bartłomiej Pomorski, 2019:
- Psychodietetyka w Praktyce; Magdalena Hajkiewicz; Krakrów, 13.10.2019.
- Zdrowo w Góry Wysokie; M. Naczyk, R. Szymczak, K. Hennig; Kraków, 06.04.2019
- Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej; Mgr Maria Brzegowy; Kraków 02.02.2019.
- Dietoterapia w insulinooporności i PCOS; dr inż Katarzyna Kowalcze; Kraków 19.01.2019
- Zdrowe jelita – podstawą równowagi organizmu; 30.11.2017; on-line.
- Rola diety w schorzeniach tarczycy; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; Katowice 2.09.2017.
- Konferencja Trends In Dietetics 2016; Łódź, 5.11.2016;
- Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; Katowice, 7.11.2015.
- Dietetyka sportowa; Łukasz Jaśkiewicz i Bartłomiej Pomorski; Kraków, 25.10.2015.
- Cukrzyca i insulinooporność; dr inż. Katarzyna Kowalcze, Kraków, 27.06.2015.
- Dietetyka w sporcie; Nutri Center; Kraków, 17-18.01.2015.
- Zaburzenia mikroflory jelitowej i opóźniona alergia pokarmowa – możliwe przyczyny chorób przewlekłych i cywilizacyjnych; Instutyut Mikroekologii; Kraków, 27.03.2014.
Publikacje naukowe
- Szot M, Karpęcka-Gałka E, Dróżdż R, Frączek B. Can Nutrients and Dietary Supplements Potentially Improve Cognitive Performance Also in Esports?. Healthcare (Basel). 2022;10(2):186.
- Balwierz R, Jasiński K, Osowski M, Grela K, Karpęcka-Gałka E, Kusakiewicz-Dawid A, Skotnicka-Graca U. Rola diety i metod leczenia żywieniowego w ograniczeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Farmacja Polska. 2021; 77(5).
- Karpęcka E, Frączek B. Macronutrients and water – do they matter in the context of cognitive performance in athletes? Baltic Journal of Health and Physical Education. 2020.
- Frączek B, Gacek M, Pięta A, Tyrała F, Mazur-Kurach P, Karpęcka E. Dietary mistakes of polish athletes in relation to the Frequency of consuming foods recommended in the swiss Food pyramid for active people. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(1):97-104.
- Frączek B, Gacek M, Karpęcka E. Alcoholic beverage preferences and consumption among Plish Professional athletes. Hum Mov. 2020; 21(2):71-77.
Oferta współpracy:
- Redukcja tkanki tłuszczowej lub praca nad przyrostem masy ciała
- Zdrowe odżywianie i poprawa nawyków żywieniowych
- Żywienie w sporcie i suplementacja
- Dietoterapia w jednostkach chorobowych
- Zespół metaboliczny;
- Choroby sercowo-naczyniowe (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca; zaburzenia lipidowe – np. wysokie stężenie cholesterolu)
- Cukrzyca;
- Insulinooporność;
- Choroby tarczycy (m.in. nadczynność, niedoczynność, Hashimoto);
- PCOS;
- Zgaga (refluks żołądkowo – przełykowy);
- Choroba wrzodowa;
- Choroby zapalne jelit, trzustki, wątroby;
- Choroba Leśniowskiego – Crohna;
- Zespół jelita drażliwego;
- Zespół SIBO – zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego;
- Przewlekłe biegunki lub zaparcia;
- Stłuszczenie wątroby;
- Dna moczanowa;
- Kamica woreczka żółciowego;
- Anemia;
- Alergie pokarmowe lub nietolerancje.
- Żywienie kobiet w ciąży
Nie współpracuję z dziećmi poniżej 6 roku życia.