Dietetyczka sportowa i kliniczna, działająca w branży od 2015 r. Absolwentka Technologii Żywności i Żywienia Człowieka (specjalność Dietetyka i Żywienie Człowieka) na Uniwersytecie Rolniczym im. Hugona Kołłątaja w Krakowie oraz Dietetyki (specjalizacja Żywienie Kliniczne) na Śląskiej Wyższej Szkole Medycznej w Katowicach. Obecnie studentka Szkoły Doktorskiej na Akademii Wychowania Fizycznego w Krakowie. Członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki. Za główny cel współpracy w gabinecie z podopiecznym stawia stopniową zmianę nawyków żywieniowych.

Już w czasie studiów uczestniczyła w licznych kursach, rozwijając swoją wiedzę i dążąc do specjalizacji w dziedzinie dietetyki sportowej. Nieustannie podnosi swoje kwalifikacje uczestnicząc w szkoleniach, kursach, konferencjach oraz warsztatach, głównie o tematyce żywienia i suplementacji w sporcie oraz dietetyki klinicznej. Prowadzi szkolenia i warsztaty żywieniowe dla firm i szkół. Prelegentka na Festiwalach Górskich, m.in., na Festiwalu Górskim w Lądku, Internetowym Festiwalu Górskim, a także podczas Wydarzenia Wspinaczkowego Integrowanie Przez Wspinanie, specjalizująca się w tematyce żywienia około-treningowego, a także żywienia w czasie trekkingu i w warunkach wysokogórskich.

Autorka publikacji naukowych o tematyce żywienia w sporcie oraz współautorka “Niezbędnika Wspinacza”, zwierającego porady żywieniowe dla wspinaczy.

Prywatnie miłośniczka gór, wspinaczki, podróży z namiotem oraz aktywnego spędzania czasu wolnego.

UMÓW WIZYTĘ

https://sportoklinik.pl/
 
pon.
2024-10-14
wt.
2024-10-15
śr.
2024-10-16
czw.
2024-10-17
pt.
2024-10-18
sob.
2024-10-19
niedz.
2024-10-20

Cennik

Usługa Czas trwania Cena
Wizyta wstępna / konsultacja dietetyczna 60 min 230 zł
Wizyta wstępna / konsultacja dietetyczna dla pary 90 min 400 zł
Wizyta kontrolna 30 min 150 zł
Plan żywieniowy standardowy 250 – 350 zł*
Plan żywieniowy standardowy dla pary 500 – 600 zł*
Analiza składu ciała 15 min 80 zł

*cena ustalana indywidualnie z pacjentem podczas wizyty wstępnej (zależy od: występowania jednostek chorobowych, alergii, dopasowania do planu treningowego itp.)

KONSULTACJE DIETETYCZNE

Pierwsza wizyta / konsultacja dietetyczna

Wizyta wstępna u dietetyka to spotkanie trwające ok. 45-60 min i umożliwiające zebranie wszystkich potrzebnych danych do dalszej współpracy.

Spotkanie to ma na celu:

  • przeprowadzenie szczegółowego wywiadu zdrowotnego i żywieniowego;
  • wykonanie analizy składu ciała (jeśli nie ma przeciwwskazań – zobacz analiza składu ciała);
  • omówienie wyniku analizy składu ciała;
  • omówienie nawyków żywieniowych i ich wstępna korekcja na podstawie dostarczonego przez pacjenta dzienniczka żywieniowego;
  • opracowanie planu działania, obejmującego czas do terminu wizyty kontrolnej (może być nim indywidualny plan żywieniowy).

Na pierwszą wizytę proszę o przyniesienie:

  1. wyników badań krwi, a jeśli nie posiadasz aktualnych wyników, warto wykonać poniższe badania:
  • podstawową morfologię krwi;
  • lipidogram – cholesterol całkowity, HDL, LDL, trójglicerydy;
  • glukozę i insulinę na czczo;
  • TSH;
  • próby wątrobowe (ALAT, AspAT).

Jeśli do terminu spotkania nie uda Ci się wykonać badań – na wizytę możesz przyjść bez wyników, a po ich wykonaniu przekazać mi je drogą mailową.

  1. listy przyjmowanych leków oraz suplementów;
  2. dzienniczka żywieniowego z trzech dni (w tym jeden z weekendu).

Proszę o dokładne notowanie wszystkich zjadanych posiłków, produktów wchodzących w wkład posiłku i ich miar, wypijanych płynów, przekąsek oraz o zapis informacji o Twoim samopoczuciu. Jeśli pojawiają się niepożądane dolegliwości (wzdęcia, zaparcia, biegunki) – również o tym napisz. Zanotuj również o której kładziesz się spać i o której wstajesz.

Pamiętaj! Im dokładniej wypełnisz dzienniczek, tym lepiej będę mogła pomóc Ci skorygować nawyki żywieniowe. Nie będę Cię oceniać, jeśli wpisane produkty nie należą do najzdrowszych. Nie obawiaj się. 🙂

Bezpośrednio przed wizytą:

  • Na dobę przed badaniem ogranicz spożycie napojów z kofeiną (m.in. kawa, mocna herbata) oraz wyeliminuj alkohol;
  • Nie spożywaj posiłków ani płynów 2-3 h przed wizytą;
  • Przed badaniem należy skorzystać z toalety;
  • Na dobę przed analizą nie wykonuj intensywnego treningu;
  • Nie korzystaj z kremu do rąk przed analizą.

Powyższe czynniki mogą mieć wpływ na wynik analizy składu ciała. Aby wynik był wiarygodny zastosuj się do wskazówek.

Wizyta kontrolna

Wizyty kontrolne służą weryfikacji dotychczasowych postępów. Mają one pomóc w kontroli wyników oraz w motywacji pacjenta do kolejnych działań. Podczas wizyty możesz skonsultować wszelkie nurtujące Cię kwestie, związane z żywieniem.

Wizyta obejmuje:

  • Badanie na analizatorze składu ciała InBody120 (jeśli nie ma przeciwwskazań);
  • omówienie wyniku analizy składu ciała;
  • kontrola postępów;
  • omówienie dalszych działań;
  • zalecenia i wskazówki żywieniowe;

Zalecana częstotliwość spotkań: 2-4 tygodni.

🕒 Czas trwania wizyty: ok. 30 min

Oferta i usługi

Jako dietetyk mogę pomóc w:

Redukcji masy ciała

Czego możesz oczekiwać?

  • obniżenia masy ciała;
  • redukcji tkanki tłuszczowej;
  • wzrostu masy mięśniowej (beztłuszczowej masy ciała);
  • rekompozycji składu ciała;
  • zadowolenia z własnej sylwetki;
  • poprawy samopoczucia i lepszych parametrów zdrowotnych.

Zdrowym odżywianiu i pielęgnowaniu zdrowych nawyków

Czego możesz oczekiwać?

  • pracy nad stopniową zmianą nawyków żywieniowych.
  • pracy nad eliminacją lub stopniową redukcją ilości przyjmowanych słodyczy i przekąsek;
  • edukacji żywieniowej.

Żywieniu w sporcie i dopasowaniu niezbędnej suplementacji

Czego możesz oczekiwać?

  • dopasowania odpowiedniego żywienia do planu treningowego, zarówno amatorskiego jak i u profesjonalisty.
  • optymalnej regeneracji po wysiłku fizycznym;
  • zmniejszenia ryzyka kontuzji;
  • wzrostu siły i efektywności na treningu;
  • przygotowania do zawodów, startów;
  • poprawy odporności organizmu;
  • optymalizacji masy ciała.

Dietoterapii w jednostkach chorobowych

  • Zespół metaboliczny;
  • Nadciśnienie;
  • Miażdżyca;
  • Cukrzyca;
  • Insulinooporność;
  • Hiporcholesterolemia;
  • Choroby tarczycy (m.in. nadczynność, niedoczynność, Hashimoto);
  • PCOS;
  • Zgaga (refluks żołądkowo – przełykowy);
  • Choroba wrzodowa;
  • Choroby zapalne jelit, trzustki, wątroby;
  • Choroba Leśniowskiego – Crohna;
  • Zespół jelita drażliwego;
  • Zespół SIBO – zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego;
  • Przewlekłe biegunki lub zaparcia;
  • Stłuszczenie wątroby;
  • Dna moczanowa;
  • Kamica woreczka żółciowego;
  • Anemia;
  • Alergie pokarmowe lub nietolerancje.

Ustalenie prawidłowego planu żywieniowego dla powyższych jednostek chorobowych pozwala na uzyskanie lepszego samopoczucia, a niejednokrotnie uzyskanie lepszych wyników leczenia.

  • żywieniu kobiet w ciąży

Chcesz zadbać o prawidłowy rozwój płodu? Nie zwlekaj, przygotuję dla Ciebie zalecenia, zwracając uwagę na produkty ważne i przeciwwskazane.

Szkolenia i konferencje

  • Konferencja Nutribiota – „Master Class – jak przygotować pacjenta i jego mikrobiotę do pobytu w szpitalu?” – czerwiec 2023
  • Konferencja Food Forum 2023 – „Najnowsze trendy i zalecenia na rok 2023 w dietoterapii chorób metabolicznych i cywilizacyjnych” – marzec 2023
  • Konferencja „Mikrobiota jest kobietą” – marzec 2023
  • Kurs doszkalający pt. „Mikrobiom w zdrowiu i chorobie – praktyczne zastosowanie w naukach medycznych”; organizator: Centrum Kształcenia Podyplomowego, Warszawa; Szkoła Nauk Medycznych; Katedra i Klinika Gastroenterologii, Hepatologii i Onkologii Klinicznej – 15.11.2022-16.11.2022
  • Konferencja Nutribiota pt. Mikrobiota 2022 – Co nowego w omice i klinice? – czerwiec 2022
  • IV Ogólnopolska Konferencja Naukowa Żywność-Zdrowie-Technologia-Dystrybucja „Zdrowie i choroby w dobie pandemii” – marzec 2022
  • Wykład szkoleniowy Polskiego Towarzystwa Dietetyki; dr Aleksandra Pięta – „Dieta paleo w sporcie” – maj 2022.
  • Dietetyka Nie Na Żarty, Bartłomiej Pomorski – „Suplementacja w Sporcie” – szkolenie online – 2021;
  • Warsztat Nauki; dr Damian Parol– szkolenia online: „Dieta w chorobach tarczycy – niedoczynność i Hashimoto”, „Psychologia dla dietetyka”, „Diagnostyka laboratoryjna w gabinecie dietetyka”, „Badanie składu ciała w praktyce dietetyka” – 2020/2021
  • 25th ECSS Anniversary Congress; European College of Sport Science, Sevilla
  • Abstrakt w formie E-Posteru: Tytuł: „Assessment of antioxidant micronutrient intake in the group of Polish professional athletes”
  • X Ogólnopolska Konferencja Dietetyki – Congressus Dietetica; Polskie Stowarzyszenie Dietetyków; 10-11.10.2020 r.; on-line.
  • Konferencja Dietetyki Sportowej; Akademia Dietetyki Sportowej; Bartłomiej Pomorski. 16.05.2020; on-line.
  • Obsługa telemetrycznego systemu Cosmed K4b2; Mikropolis. Kraków; 13.03.2020.
  • Diety roślinne – wady i zalety; Akademia Dietetyki Sportowej; 15.02.2020; on-line.
  • Konferencja Dietetyki Sportowej; Akademia Dietetyki Sportowej; Łukasz Jaśkiewicz i Bartłomiej Pomorski. Warszawa, 7.12.2019.
  • Szkolenia on-line; Akademia Dietetyki Sportowej; Bartłomiej Pomorski, 2019:
  • Psychodietetyka w Praktyce; Magdalena Hajkiewicz; Krakrów, 13.10.2019.
  • Zdrowo w Góry Wysokie; M. Naczyk, R. Szymczak, K. Hennig; Kraków, 06.04.2019
  • Wsparcie żywieniowe w chorobie nowotworowej; Mgr Maria Brzegowy; Kraków 02.02.2019.
  • Dietoterapia w insulinooporności i PCOS; dr inż Katarzyna Kowalcze; Kraków 19.01.2019
  • Zdrowe jelita – podstawą równowagi organizmu; 30.11.2017; on-line.
  • Rola diety w schorzeniach tarczycy; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; Katowice 2.09.2017.
  • Konferencja Trends In Dietetics 2016; Łódź, 5.11.2016;
  • Diagnostyka laboratoryjna w pracy dietetyka; Centrum Szkoleń Dietetyki Klinicznej; Katowice, 7.11.2015.
  • Dietetyka sportowa; Łukasz Jaśkiewicz i Bartłomiej Pomorski; Kraków, 25.10.2015.
  • Cukrzyca i insulinooporność; dr inż. Katarzyna Kowalcze, Kraków, 27.06.2015.
  • Dietetyka w sporcie; Nutri Center; Kraków, 17-18.01.2015.
  • Zaburzenia mikroflory jelitowej i opóźniona alergia pokarmowa – możliwe przyczyny chorób przewlekłych i cywilizacyjnych; Instutyut Mikroekologii; Kraków, 27.03.2014.

Publikacje naukowe

  • Karpęcka-Gałka E, Mazur-Kurach P, Szyguła Z, Frączek B. Diet, Supplementation and Nutritional Habits of Climbers in High Mountain Conditions. Nutrients. 2023; 15(19):4219. https://doi.org/10.3390/nu15194219
  • Szot M, Karpęcka-Gałka E, Dróżdż R, Frączek B. Can Nutrients and Dietary Supplements Potentially Improve Cognitive Performance Also in Esports?. Healthcare (Basel). 2022;10(2):186.
  • Balwierz R, Jasiński K, Osowski M, Grela K, Karpęcka-Gałka E, Kusakiewicz-Dawid A, Skotnicka-Graca U. Rola diety i metod leczenia żywieniowego w ograniczeniu dolegliwości zespołu jelita drażliwego. Farmacja Polska. 2021; 77(5).
  • Karpęcka E, Frączek B.  Macronutrients and water – do they matter in the context of cognitive performance in athletes? Baltic Journal of Health and Physical Education. 2020.
  • Frączek B, Gacek M, Pięta A, Tyrała F, Mazur-Kurach P, Karpęcka E.  Dietary mistakes of polish athletes in relation to the Frequency of consuming foods recommended in the swiss Food pyramid for active people. Rocz Panstw Zakl Hig. 2020;71(1):97-104.
  • Frączek B, Gacek M, Karpęcka E. Alcoholic beverage preferences and consumption among Plish Professional athletes. Hum Mov. 2020; 21(2):71-77.

Oferta współpracy:

  • Redukcja tkanki tłuszczowej lub praca nad przyrostem masy ciała
  • Zdrowe odżywianie i poprawa nawyków żywieniowych
  • Żywienie w sporcie i suplementacja
  • Dietoterapia w jednostkach chorobowych
  • Zespół metaboliczny;
  • Choroby sercowo-naczyniowe (m.in. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca; zaburzenia lipidowe – np. wysokie stężenie cholesterolu)
  • Cukrzyca;
  • Insulinooporność;
  • Choroby tarczycy (m.in. nadczynność, niedoczynność, Hashimoto);
  • PCOS;
  • Zgaga (refluks żołądkowo – przełykowy);
  • Choroba wrzodowa;
  • Choroby zapalne jelit, trzustki, wątroby;
  • Choroba Leśniowskiego – Crohna;
  • Zespół jelita drażliwego;
  • Zespół SIBO – zespół rozrostu flory bakteryjnej jelita cienkiego;
  • Przewlekłe biegunki lub zaparcia;
  • Stłuszczenie wątroby;
  • Dna moczanowa;
  • Kamica woreczka żółciowego;
  • Anemia;
  • Alergie pokarmowe lub nietolerancje.
  • Żywienie kobiet w ciąży

Nie współpracuję z dziećmi poniżej 6 roku życia.